CONSILIERE PSIHOLOGICĂ

Consilierea psihologică se adresează persoanelor aflate în dificultate la un moment dat de-a lungul vieții și care au nevoie de susținere pentru depășirea acestor situații.

Spre deosebire de psihoterapie, consilierea psihologică este mai mult un demers preventiv care permite menținerea unei bune adaptări și funcționări a persoanei.

La fel ca psihoterapia, ședințele de consiliere presupun comunicarea deschisă cu un specialist, psiholog sau psihiatru cu competență în consiliere și/sau psihoterapie.

În general, consilierea psihologică presupune un număr mai mic de ședințe decât intervențiile psihoterapeutice specifice.

Dintre obiectivele consilierii psihologice enumerăm:

  • Identificarea și valorificarea resurselor personale
  • Creșterea toleranței la frustrare și a rezilienței persoanei
  • Dezvoltarea capacității decizionale
  • Optimizarea relațiilor interpersonale;

 

Tipuri de consiliere psihologică:

Consiliere individuală

Consiliere de cuplu – oferă partenerilor posibilitatea de a-și exprima sentimentele și ideile într-un cadru securizat, nonconflictual. Obiectivele sunt: înțelegerea modului de interacționare al partenerilor și a dinamicii cuplului, dezvoltarea capacității de a discuta subiecte delicate, gestionarea eficientă a conflictului/dezacordului.

Consiliere de familie – implică întâlniri cu toți sau cât mai mulți dintre membrii familiei. În cadrul ședințelor de consiliere se încearcă stabilirea unor obiective comune privind interrelaționarea în familie și formularea împreună cu psihologul a unui plan pentru a le atinge; intervenții specializate pentru a explica membrilor funcționarea familiei și multitudinea de roluri a fiecărui membru; susținerea cooperării și învățarea unor metode pentru a putea gestiona mai bine conflictele; îmbunătățirea capacității de comunicare și de exprimare a ideilor și sentimentelor într-un mod constructiv.