Psihoterapia psihanalitică actuală este rezultatul unui proces complex de transformare şi interpretare a psihanalizei clasice freudiene, care a determinat apariţia mai multor şcoli şi curente, toate însă având în comun acelaşi obiectiv, de activare a resurselor personale ale pacientului în scopul unei adaptări şi integrări mai eficiente.
Psihoterapia psihanalitică este o abordare terapeutică care vizează atât o cunoaştere personală autentică, cât şi un spectru larg de problematici psihice şi psiho-somatice, fiind o modalitate indicată atât în psihoterapia copiilor cât şi a adulţilor. Odată cu dezvoltarea mecanismelor de apărare sănătoase, pacientul va resimţi o îmbunătăţire a funcţionării sale şi dispariţia diferitelor simptome.
Adresabilitatea acestui gen de psihoterapie este deosebit de largă. Fie că este vorba de stare generală de tristeţe, sentimente de inutilitate, nelinişte, dificultăţi de concentrare şi alte manifestări nevrotice, insatisfacţii profesionale sau dificultăţi în relaţiile interumane, dificultăţi de relaţionare cu sexul opus sau cu acelaşi sex, tulburări psihosexuale, psihanaliza poate fi o soluţie de înţelegere.