Consiliere Procedurala

Consilierea Procedurală se adresează aparţinătorilor pacienţilor cu tulburări psihice diagnosticate sau care sunt sub tratament psihiatric (tulburări psihotice, tulburări bipolare, tulburări alimentare, consum de subtanţe, tulburări de comportament ale adolescenţilor), ca și familiilor suferinzilor de demenţe (Demenţa în Boala Alzheimer, Demenţe Vasculare, Demenţe frontotemporale, Demenţe cu Corpi Lewy, Demenţe în Boala Parkinson, etc).

Consilierea procedurală se referă pe de o parte la oferirea de informaţii şi suport membrilor familiei sau îngrijitorilor, dar şi la informaţii de ordin legislativ, modalităţi de intervenţie, atitudini şi comportamente adecvate şi suportive în procesul de reabilitare medicală şi psihosocială a persoanei suferinde.
Consilierea procedurală implică întâlniri cu familia/cercul de apropiaţi în care aceştia pot discuta cu un specialist despre provocările şi dificultăţile cu care se confruntă în interacţiunea cu pacientul. O situaţie aparte o reprezintă aceea în care pacientul necesită un tutore legal.

Familia poate primi informaţii în legătură cu:
– Inţelegerea simptomatologiei şi a particularităţilor bolii psihice;
– Inţelegerea drepturilor pacientului şi importanţa respectării acestora
– Dezvoltarea abilităţilor de interacţionare eficientă cu pacientul în momentele cele mai dificile
– Posibilităţi alternative de tratament
– Atitudini şi posibilităţi de intervenţie în cazul în care pacientul refuză tratamentul şi/sau consultul psihiatric
– informaţii privitoare la aspectele legislative din domeniul sănătăţii mintale, a posibilităţii internării non-voluntare, ca şi obţinerea şi încadrarea în grad de handicap
– Informaţii cu privire la păstrarea sănătăţii fizice şi mintale a membrilor familiei implicaţi direct în îngrijirea şi susţinerea unei persoane cu tulburări psihice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *